Ιστορικό


English version

Ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Αράπιτσα» ιδρύθηκε το 2006.

Ο Όμιλος έχει σαν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος της Νάουσας και της γύρω περιοχής καθώς και τη διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και η ίδρυσή του έγινε από έμπειρα άτομα που εργάσθηκαν επί πολλά χρόνια για τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Αριθμεί,μέχρι στιγμής, περί τα 150 μέλη και λειτουργούν τμήματα εκμάθησης Ελληνικών παραδοσιακών χορών για παιδιά, εφήβους, νέους και ενήλικες με πολύ μεγάλο αριθμό χορευτών.

Διαθέτει ιματιοθήκη με παραδοσιακές φορεσιές, την οποία διαρκώς  εμπλουτίζει.

     Μέσα σ' αυτά τα χρόνια από την ίδρυση του ομίλου μέχρι σήμερα αναπτύχθηκαν δράσεις και έγιναν εκδηλώσεις, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι:

 1. Μάρτιος 2007: Εκδήλωση-συζήτηση, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας, υπό την αιγίδα του Δήμου Νάουσας, με θέμα «Πεζός και οδηγός στη πόλη», όπου αναδείχθηκαν πολύ έντονα από τους ομιλητές τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης οι πεζοί, οι οδηγοί, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα παιδιά, αλλά και τα ίδια τα όργανα της τάξης.
 2. Μάρτιος 2007: Συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος στην έκθεση Λαϊκού Πολιτισμού στην Αθήνα σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία «Αριστοτέλης».
 3. Ιούλιος 2007: Συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος στο διεθνές φεστιβάλ CIOFF-Πυρσού στη Νάουσα.
 4. Αύγουστος 2007: Συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Νάουσα της Πάρου προσκεκλημένοι του Δήμου Πάρου.
 5. Ιούνιος 2008:  Διοργάνωση ημερίδας στο ξενοδοχείο «Βέρμιο» στη Νάουσα, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών, με θέμα «Το περιβάλλον και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή της Νάουσας: προοπτικές και ευκαιρίες». Εισηγητές ήταν πανεπιστημιακοί και μέλη του Πανελλήνιου συλλόγου Χημικών μηχανικών και έτυχε πανελλήΣνιας δημοσιότητας.
 6. Ιούλιος 2008:  Συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος στις εκδηλώσεις «Σαρώνεια 2008» στον Πόρο και τον Γαλατά Τροιζηνίας.
 7. Αύγουστος 2008: Συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος στις εκδηλώσεις «Ζάβορδα 2008» στη Δεσκάτη Γρεβενών προσκεκλημένοι του Δήμου Δεσκάτης.
 8. Ιούνιος 2009: Διοργάνωση εκδήλωσης στο Δημοτικό Περίπτερο «Κιόσκι» στη Νάουσα, με θέμα «Καθημερινή Οικολογία: Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το καλό του περιβάλλοντος και της υγείας μας». Ομιλητές ήταν οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μυρτώ Πυροβέτση και κ. Γιώργος Δαουτόπουλος.
 9. Ιούλιος 2009: Συμμετοχή του μεγάλου χορευτικού συγκροτήματος και του μικρού χορευτικού συγκροτήματος (έφηβοι και παιδιά) σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Άργος.
 10. Οκτώβριος 2009: Συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος στις εκδηλώσεις του συλλόγου των Ναουσαίων της Βοστώνης για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του στη Βοστώνη των Η.Π.Α.
 11. Οκτώβριος 2009: Συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος στο 19ο παμποντιακό συνέδριο Η.Π.Α-Καναδά και στις εκδηλώσεις που ακολούθησαν στο Μόντρεαλ του Καναδά.
 12. Φεβρουάριος 2010: Συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος στην έκθεση "Agrotica 2010" στο Βελλίδειο ίδρυμα Θεσσαλονίκης, προσκεκλημένοι της Νομαρχίας Ημαθίας.
 13. Μάρτιος 2010: Συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος σε διεθνές φεστιβάλ στο Μοντπελιέ της Γαλλίας σε συνεργασία με τον όμιλο "Γενίτσαροι και Μπούλες" και φορείς της πόλης.
 14. Απρίλιος 2010: Συμμετοχή του παιδικού και εφηβικού τμήματος σε φεστιβάλ της F.I.T.P. στο Corinaldo της επαρχίας Αγκόνα στην Ιταλία.
 15. Μάιος 2010: Συμμετοχή του Ομίλου με τα χορευτικά τμήματα παιδιών και εφήβων στην 1η Ανθοέκθεση, που διοργάνωσε ο Δήμος Νάουσας στο Πάρκο της πόλης.
 16. Ιούλιος 2010: Συμμετοχή του χορευτικού τμήματος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Λουτράκι και στο Κιάτο Κορινθίας καθώς και στις Πινακάτες Πηλίου.
 17. Οκτώβριος 2010: Διοργάνωση εκδήλωσης στο Δημοτικό Περίπτερο "Κιόσκι" στη Νάουσα με θέμα:"Εθελοντισμός:Ρομαντισμός ή Ουτοπία;". Ομιλήτρια η γιατρός κ. Ελ. Παρθενοπούλου, διδάκτωρ χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, τ. Πρόεδρος της ΜΚΟ "Γιατροί του Κόσμου".
 18. Δεκέμβριος 2010: Συμμετοχή του χορευτικού τμήματος σε φεστιβάλ, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Σόφιας και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, στη Βουλγαρία.
 19. Μάρτιος 2011: Συμμετοχή του παιδικού και του εφηβικού τμήματος σε διεθνές φεστιβάλτης F.I.T.P. στο Cava de Tirreni του Salerno στην Ιταλία.
 20. Aπρίλιος 2011: Συνάντηση-συζήτηση με την σύμβουλο οικογενειακού προγραμματισμού και καθηγήτρια του ΤΕΙ Αθηνών κ. Πόπη Τσεμπέρη, στην Εστία Μουσών με θέμα:"Σχέσεις στην οικογένεια. Ας μιλήσουμε ανοιχτά με τα παιδιά μας".
 21. Μάιος 2011: 1η Μουσικοχορευτική παράσταση του Ομίλου με όλα τα χορευτικά του τμήματα στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας.
 22. Ιούλιος 2011: Συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος στο 22ο διεθνές φεστιβάλ CIOFF-Πυρσού και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, με θέμα "στα βήματα του Μ.Αλεξάνδρου", που έγιναν παράλληλα με τους πανελλήνιους αγώνες Αντισφαίρισης στη Νάουσα
 23. Οκτώβριος 2011: Συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος στις εκδηλώσεις της Παμμακεδονικής Ένωσης, του Συλλόγου Ημαθιωτών "Βεργίνα" και της Ελληνικής κοινότητας, στα πλαίσια των εορτασμών του Μακεδινικού μήνα, στο Τορόντο του Καναδά.
 24. Μάιος 2012: Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας πραγματοποιήθηκαν: α) Ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ κ. Χρήστου Τσολάκη με θέμα "Η γλώσσα και η ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων" και β) Μουσικοχορευτική παράσταση με όλα τα χορευτικά τμήματα του Ομίλου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας με θέμα "Στο χοροστάσι της Μακεδονικής γης".
 25. Ιούνιος 2012: Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το περιβάλλον και τον πολιτισμό πραγματοποιήθηκαν: α)εκδρομή των παιδικών χορευτικών τμημάτων στον Ιππικό όμιλο Νάουσας, β) εκδήλωση στο Δημοτικό Περίπτερο "Κιόσκι" στη Νάουσα με θέμα:"Τα άγρια χόρτα στο πιάτο μας" με ομιλήτρια την κ. Ρούλα Γκόλιου βιολόγο - συγγραφέα του ομότιτλου βιβλίου και γ) συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Λευκάδα.
 26. Ιούλιος 2012: Συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος στο 23ο διεθνές φεστιβάλ Cioff-Πυρσού στη Νάουσα.
 27. Μάρτιος 2013: Διοργάνωση εκδήλωσης στην Εστία Μουσών, με την ευκαιρία της Εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου, με θέμα: "η θέση της γυναίκας όπως προκύπτει μέσα από το Δημοτικό τραγούδι". Ομιλήτρια η φιλόλογος Κωνσταντίνα Βαδάση.
 28. Ιούνιος 2013: Μουσικοχορευτική παράσταση του Ομίλου με όλα τα χορευτικά του τμήματα με τίτλο "Καλοκαίρι εν χορώ..." στο θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας.
 29. Ιούλιος 2013: Συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ χορού στο Neustadt in Holstein στη Γερμανία.
 30. Μάιος 2014: Σε συνεργασία με το κέντρο πρόληψης του ΟΚΑΝΑ "Πρόσβαση", πραγματοποιήθηκε βιωματικό σεμινάριο, για τα μεγάλα παιδικά και τα εφηβικά τμήματα, με βασική ιδέα την αποδοχή της διαφορετικότητας στις ομάδες συνομηλίκων,στο Στέκι Νεολαίας.
 31. Ιούνιος 2014: Μουσικοχορευτική παράσταση του Ομίλου, με όλα τα χορευτικά του τμήματα, με τίτλο "του χορού τα παραμύθια" στο θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας.
 32. Μάρτιος 2015: Διοργάνωση εκδήλωσης στον Πολυχώρο Πολιτισμού "Βέτλανς" στη Νάουσα, σε συνεργασία με το παράρτημα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου και την Πολιτιστική Εταιρεία "Αριστοτέλης", με θέμα:"Έντονα καιρικά φαινόμενα:Σύγχρονες τάσεις". Ομιλητής ο Ναουσαίος καθηγητής Δυναμικής Μετεωρολογίας και Τροποποίησης του καιρού του ΑΠΘ κ. Θεόδωρος Καρακώστας.
 33. Μάιος 2015:Διήμερο πολιτιστικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων: α) Συναυλία με την μικτή χορωδία του Δήμου Κηφισιάς στην οποία συμμετείχε και η παιδική χορωδία της πόλης μας Canto a Tempo στην αίθουσα εκδηλώσεων¨Ερια" β) Εκδήλωση-ομιλία του Δρ.Δημήτρη Καλαϊτζίδη με θέμα:"Οι άνθρωποι και τα ποτάμια" στη "Βέτλανς". Ακολούθησαν περιβαλλοντικές δράσεις και παραδοσιακοί χοροί στο Άλσος του Αγίου Νικολάου.
 34. Ιούνιος 2015: Μουσικοχορευτική παράσταση του Ομίλου, με όλα τα χορευτικά τμήματα, με θέμα "το Ελληνικό Πανηγύρι" στο θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας.
 35. Ιούλιος 2015: Συμμετοχή του μεγάλου χορευτικού τμήματος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αμαλιάδα Ηλείας και στις εκδηλώσεις "Σαρώνεια 2015" στον Πόρο και στον Γαλατά Τροιζηνίας και του 3ου παιδικού τμήματος στο 1ο παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο Άβατο Ξάνθης.
 36. Μάρτιος 2016: Στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων έγινε αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου με Κρητικό γαμπρό και Ναουσαία νύφη σε κείμενα του κ. Νίκου Σπάρτση, στο Δημοτικό θέατρο Νάουσας.
 37. Ιούνιος 2016: Μουσικοχορευτική παράσταση του Ομίλου, με όλα τα χορευτικά του τμήματα, με τίτλο "Νάουσα...φιλόξενη γη" στο θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας.
 38. Αύγουστος 2016: Συμμετοχή του χορευτικού τμήματος σε διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις από κοινού με το Λ.Ε.Σ. στον αρχαιολογικό χώρο του κάστρου "Καζάρμα" στην Σητεία Κρήτης.
 39. Δεκέμβριος 2016: Δύο εκδρομές-επισκέψεις του Ομίλου στην Αρχαία Πέλλα και τα Οθωμανικά Γιανιτσά για τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου και στο "Αρχείο-Μουσείο:Γιώργης Μελίκης" για τα παιδιά των χορευτικών τμημάτων του.
 40. Μάρτιος 2017: Συμμετοχή του μεγάλου χορευτικού τμήματος στο 4ο φεστιβάλ παραδοσιακού χορού του Δήμου Ιωαννιτών στα Γιάννενα με την ευκαιρία της Εθνικής Γιορτής και με τίτλο "...στους μάρτυρες, στους ήρωες...".
 41. Μάιος 2017: Εκδήλωση-αφιέρωμα στην μάνα, με την ευκαιρία της γιορτής της μητέρας για τα παιδιά του Ομίλου και τις μητέρες τους και συμμετοχή του 4ου παιδικού τμήματος στο 3ο φεστιβάλ παιδικών χορευτικών τμημάτων στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.
 42. Ιούνιος 2017:Μουσικοχορευτική παράσταση του Ομίλου, με όλα τα χορευτικά του τμήματα, με τίτλο "Σεργιάνι στην παράδοση" στο θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας.
 43. Αύγουστος 2017:Συμμετοχή του χορευτικού τμήματος στο 4ο αντάμωμα των απανταχού Δεκαστιωτών στην Δεσκάτη Γρεβενών και σε εκδηλώσεις στο Πόζαρ Πέλλας.
 44. Σεπτέμβριος 2017: Τιμητική εκδήλωση για την ευεργέτη του συλλόγου μας κ. Λία Χαρίτου ΄-Όβερς στην ιματιοθήκη μας και συμμετοχή ενός χορευτικού τμήματος στο 3ήμερο φεστιβάλ παραδοσιακού χορού και μουσικής στο νησί της Πάτμου.
 45. Δεκέμβριος 2017: Συμμετοχή του 4ου παιδικού τμήματος σε διεθνές φεσυιβάλ στο Βελιγράδι με 3 εμφανίσεις.
 46. Κάθε χρόνο: Συμμετοχή του Ομίλου στις εκδηλώσεις της Αποκριάς στη Νάουσα. Στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων του 2011, συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε από τα μέλη των χορευτικών τμημάτων του ο παραδοσιακός Ναουσαίικος γάμος σε κείμενα και παρουσίαση του κ. Νίκου Σπάρτση.
 47. Κάθε χρόνο: Συμμετοχή του Ομίλου σε περιβαλλοντικές δράσεις, που διοργανώνει ο Δήμος Νάουσας και άλλοι φορείς με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο.

 

 

Ειδήσεις

Κοπή βασιλόπιτας 2018

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Την Κυριακή 14/1/2018 έγινε η κοπή της βασιλόπιτας του Ομίλου για τα μέλη, τους φίλους, τους χορευτές και τους γονείς τους στην κατάμεστη αίθουσα "Βέτλανς" του Πολυχώρου Πολιτισμού "Χρήστος ...

Τα παιδιά της "Αράπιτσας" στο Βελιγράδι.

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού η "Αράπιτσα" συμμετείχε με το 4ο παιδικό τμήμα του σε Διεθνές φεστιβάλ, "International Folk Dance Festival-Winter Edition", που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι ...

Η "Αράπιτσα" στην Πάτμο

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Αποστολή του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού "η Αράπιτσα" επισκέφθηκε την Πάτμο από 6-11/9/2017 και συμμετείχε με άλλα 10 χορευτικά από όλη την Ελλάδα (συνολικά 180 χορευτές) στο 3μερο φεστιβάλ ...

Τιμήσαμε την ευεργέτη του συλλόγου μας

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Το Σάββατο 2/9/2017, σε μια σεμνή τελετή, στην ιματιοθήκη μας, ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού "η Αράπιτσα" τίμησε την κ. Λία Χαρίτου-Όβερς, από το Τορόντο του Καναδά, για την δωρεά 8 ...

Μουσικοχορευτική παράσταση 2017

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Την Κυριακή 25/6/2017 στο θερινό Δημοτικό Θέατρο, ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού "η Αράπιτσα" παρουσίασε την φετινή μουσικοχορευτική του παράσταση με τίτλο "Σεργιάνι στην παράδοση" . Μικροί ...

Τα παιδιά στο Σιδηρόκαστρο

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Το Σάββατο 20/5/2017 το 4ο παιδικό χορευτικό τμήμα του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού "η Αράπιτσα" συμμετείχε στο 3ο φεστιβάλ παιδικών χορευτικών τμημάτων στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, που ...

Αφιέρωμα στη γιορτή της μητέρας

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Την Κυριακή 14/5/2017, που ήταν η γιορτή της μητέρας, ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού "η Αράπιτσα" τίμησε τις μητέρες των παιδιών του και όχι μόνο, σε μια ζεστή εκδήλωση-αφιέρωμα στη Μάνα, στο ...