Περιβαλλοντικές δράσεις


English version

Aπό την ίδρυση του Ομίλου "Αράπιτσα" και μετά τα μέλη του συλλόγου συμμετείχαν σε πολλές περιβαλλοντικές δράσεις και πραγματοποίησαν εκδηλώσεις οι σπουδαιότερες απο τις οποίες είναι:

5/3/2007: Εκδήλωση στο Δημοτικό Περίπτερο "Κιόσκι" σε συνεργασία με το ΚΠΕ Νάουσας, με θέμα: "Πεζός και Οδηγός στην πόλη" όπου αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πεζοί, οδηγοί και άτομα με ειδικές ανάγκες στην πόλη της Νάουσας.

Ομιλητές ήταν:

 • Η κ. Αλεξ. Μπούσδη από το ΚΠΕ Νάουσας, που ανέπτυξε το θέμα:"Διαβαίνοντας την πόλη" ,
 • Ο πρόεδρος του συνδέσμου οδηγών ταξί κ. Ηλίας Δαλαμπίρας με τις μαρτυρίες οδηγών,
 • Για τις μαρτυρίες των πεζών και μάλιστα των ατόμων με ειδικές ανάγκες μίλησε ο κ. Σίμος Παλτσανιτίδης (Ολυμπιονίκης-Πρόεδρος των Παραπληγικών Μακεδονίας-Θράκης),
 • Τις μαρτυρίες των οργάνων της τάξης ανέπτυξε ο κ. Νικ. Ιωαννίδης της Δημοτικής Αστυνομίας και ο κ. Αλεξ. Κουβακάς της Πυροσβεστικής.
 • Τέλος για την Κυκλοφοριακή Αγωγή αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Νικολάου φιλόλογος, καθηγητής του 1ου Γυμνασίου Νάουσας.

 

1/6/2008: Ημερίδα στο ξενοδοχείο "Βέρμιο" στον Άγιο Νικόλαο σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών (Π.Σ.Χ.Μ.) , υπό την αιγίδα του Δήμου Νάουσας. Το θέμα της ημερίδας ήταν "Περιβάλλον και ανανεώσιμές πηγές ενέργειας στην περιοχή της Νάουσας:Προοπτικές και ευκαιρίες"

Εισηγητές ήταν καθηγητές Πανεπιστημίου και διπλωματούχοι Χημικοί Μηχανικοί, μέλη του Π.Σ.Χ.Μ. και ανέπτυξαν τα εξής θέματα:

 • Ορθολογική περιβαλλοντική διαχείρηση σε Δήμους,
 • Ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρησης αστικών στερεών αποβλήτων,
 • Προοπτικές εφαρμογής μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτήρια και δημόσσιους χώρους,
 • Δυνατότητα αξιοποίησης αιολικού δυναμικού στην περιοχή του Ν. Ημαθίας,
 • Μικρά υδροηλεκτρικά έργα:Αναπτυξιακά έργα ή έργα τοπικής σημασίας: Η Ελληνική πραγματικότητα,
 • Παραγωγή ενέργειας και βιοκαυσίμων από ενεργειακές καλλιέργειες και διαθέσιμα αποθέματα βιομάζας.

Η ημερίδα είχε μεγάλη επιτυχία και την παρακολούθησαν ο κ. Δήμαρχος, αντινομάρχες, αντιδήμαρχοι εκπρόσωποι ενδιαφερομένων φορέων, εκπρόσωπος του Δήμου Βέροιας και πλήθος κόσμου και έτυχε πανελλήνιας δημοσιότητας.

 

 

14/6/2009: Εκδήλωση στο Δημοτικό Περίπτερο "Κιόσκι", στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την ημέρα του Περιβάλλοντος με θέμα: "Καθημερινή Οικολογία: Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το περιβάλλον και την υγεία μας"

Ομιλητές ήταν:

 • Ο καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Γιώργος Δαουτόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα που αφορά τη συμπεριφορά μας σαν ενεργούς πολίτες και καταναλωτές και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και την υγεία μας και
 • η καθηγήτρια Οικολογίας του Βιολογικού τμήματος του Α.Π.Θ. κ. Μυρτώ Πυροβέτση, η οποία μίλησε για την καθημερινή οικολογία και πως η συμπεριφορά μας επηρεάζει το περιβάλλον.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων ο κ. Δήμαρχος, Βουλευτές, η Αντινομάρχης, Αντιδήμαρχοι κ.α.

 

17/10/2010: Eκδήλωση στο Δημοτικό περόπτερο "Κιόσκι" με θέμα "Εθελοντισμός: Ρομαντισμός ή Ουτοπία".

Ομιλήτρια ήταν η γιατρός κ. Ελευθερία Παρθενοπούλου, διδάκτωρ χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, τ. Πρόεδρος της ΜΚΟ "Γιατροί του Κόσμου", η οποία αναφέρθηκε αρχικά στον εθελοντισμό και στα βιώματά της στις διάφορες αποστολές που συμμετείχε στις δοκιμαζόμενες περιοχές του κόσμου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Βουλευτής κ. Τόλκας, ο Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και πολλοί συμπολίτες μας.     

    

20/6/2012: Εκδήλωση στο Δημοτικό περίπτερο "Κιόσκϊ" στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το περιβάλλον με θέμα: "Τα άγρια χόρτα στο πιάτο μας: Πρακτικές οδηγίες για μια υγιεινή και οικονομική διατροφή"

Ομιλήτρια ήταν η βιολόγος-συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου κ. Ρούλα Γκόλιου , η οποία παρουσίασε άγρια χόρτα και αναφέρθηκε στις ιδιότητες και τη διατροφική αξία αυτού του πλούτου που χαρίζεται στον άνθρωπο ανέξοδα από τη φύση. 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ., αντιδήμαρχοι και πολλοί συμπολίτες μας. 

28/3/2015: Εκδήλωση στον Πολυχώρο Πολιτισμού "Βέτλανς" σε συνεργασία με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου (παράρτημα Νάουσας) και την Πολιτιστική Εταιρεία "Αριστοτέλης". Το θέμα ήταν: "Έντονα καιρικά φαινόμενα: Σύγχρονες τάσεις" Ομιλητής: ο καθηγητής Δυναμικής Μετεωρολογίας και Τροποποίησης του καιρού του ΑΠΘ κ. Θεόδωρος Καρακώστας, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στα εξής επί μέρους θέματα:

 • Νάουσα - Καιρός
 • Αστραπή - Κεραυνός
 • Χαλάζι - Χαλαζοκαταιγίδες
 • Κλιματική μεταβολή

Την εκδήλωση παρακολούθησαν η αντιδήμαρχος κ. Χρύσα Πασχούλα, ο πρώην Δήμαρχος κ. Τάσος Καραμπατζός και πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα.

24/5/2015:Εκδήλωση-Ομιλία στον Πολυχώρο Πολιτισμού "Βέτλανς" με θέμα:"Οι άνθρωποι και τα ποτάμια" και ομιλιτή τον Δρ. Δημήτρη Καλαϊτζίδη, ο οποίος παρουσίασε μεταξύ των άλλων και στοιχεία για το ποτάμι της Αράπιτσας. Ακολούθησαν περιβαλλοντικές δράσεις και παραδοσιακοί χοροί από τους μικρούς χορευτές του Ομίλου στο Άλσος του Αγίου Νικολάου.

         

2-8/6/2018: Έκθεση ζωγραφικής στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων "ΕΡΙΑ" του εκπαιδευτικού κ. Χάρη Κουρουζίδη με τίτλο "Η Πολιτεία των πουλιών". Έγινε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος και με την αρωγή του Δήμου Νάουσας. Κατά την διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους μαθητές των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών σχολείων της πόλης μας και της περιοχής, σε συνεργασία με την Α/θμια Εκπ/ση Ν. Ημαθίας, και τις παρακολούθησαν πάνω από 300 μαθητές με τους δασκάλους τους.    

2/12/1018: Εκδήλωση στην Εστία Μουσών, όπου παρουσιάσθηκε το βιβλίο της Βιολόγου Ρούλας Γκόλιου "Μακροζωία΅ο απόλυτος οδηγός". Την παρουσίαση έκαναν η γιατρός Στέλλα Αραμπατζή μικροβιολόγος-βιοπαθολόγος, η τεχνολόγος-γεωπόνος Ελένη Παναγιώτου και η ίδια η συγγραφέας, οι οποίες έδωσαν πλούσιες πληροφορίες για το θέμα του βιβλίου. Την εκδήλωση, η οποία πλαισιώθηκε μουσικά από την Μαρία Πέτκου στο πιάνο και το τραγούδι συντόνησε η υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος του Συλλόγου Φανή Βλάχου.

31/3/2019: Εκδήλωση στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΝΑΡΑΣ (αίθουσα Βέτλανς). Το θέμα ήταν: "Η παράδοση και ο πολιτισμός με την ματιά της σημερινής βιοεπιστήμης" και ομιλητής ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος παρουσίασε με μοναδικό και κατανοητό τρόπο τη χρησιμότητα των παραδοσιακών συνηθειών της καθημερινής ζωής στην διατροφή,την υγιεινή και την ιατρική επιστήμη. Την εκδήλωση παρακολούθησαν η Βουλευτής κ. Καρασαρλίδου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τεληγιαννίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Ειδήσεις

Κοπή βασιλόπιτας και παρουσίαση βιβλίου

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Την Κυριακή 19/1/2020 έγινε η κοπή της βασιλόπιτας του Ομίλου για τα μέλη, τους φίλους, τους έφηβους και τους μεγάλους χορευτές καθώς και τους γονείς, στην αίθουσα "ΒΕΤΛΑΝΣ" του Πλουχώρου Πολιτισμού ...

Μουσικοχορευτική Παράσταση 2019

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Την Τρίτη ημέρα του Πάσχα 30/4/2019, στο κατάμεστο Δημοτικό θέατρο Νάουσας, ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού "η Αράπιτσα" παρουσίασε την ετήσια μουσικοχορευτική του παράσταση με τίτλο ...

Η "Αράπιτσα" στην Αθήνα-Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019, μια ομάδα από 20 χορευτές του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού "η Αράπιτσα" εμφανίσθηκε στην κατάμεστη θεατρική αίθουσα στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" ...

"Η Πολιτεία των πουλιών"-Έκθεση ζωγραφικής και εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος, ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού "η Αράπιτσα" πραγματοποίησε, την εβδομάδα από2-8 Ιουνίου 2018, έκθεση ζωγραφικής του εκπαιδευτικού κ. Χάρη ...

Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων για την παραδοσιακή φορεσιά

Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού "η Αράπιτσα" διοργάνωσε ένα τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στην παραδοσιακή φορεσιά. Φιλοξένησε μια πρωτότυπη έκθεση με χειροποίητες κούκλες ντυμένες με ...

Τα παιδιά της "Αράπιτσας" στο Βελιγράδι.

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού η "Αράπιτσα" συμμετείχε με το 4ο παιδικό τμήμα του σε Διεθνές φεστιβάλ, "International Folk Dance Festival-Winter Edition", που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι ...

Η "Αράπιτσα" στην Πάτμο

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Αποστολή του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού "η Αράπιτσα" επισκέφθηκε την Πάτμο από 6-11/9/2017 και συμμετείχε με άλλα 10 χορευτικά από όλη την Ελλάδα (συνολικά 180 χορευτές) στο 3μερο φεστιβάλ ...