Περιβαλλοντικές δράσεις


English version

Aπό την ίδρυση του Ομίλου "Αράπιτσα" και μετά τα μέλη του συλλόγου συμμετείχαν σε πολλές περιβαλλοντικές δράσεις και πραγματοποίησαν εκδηλώσεις οι σπουδαιότερες απο τις οποίες είναι:

5/3/2007: Εκδήλωση στο Δημοτικό Περίπτερο "Κιόσκι" σε συνεργασία με το ΚΠΕ Νάουσας, με θέμα: "Πεζός και Οδηγός στην πόλη" όπου αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πεζοί, οδηγοί και άτομα με ειδικές ανάγκες στην πόλη της Νάουσας.

Ομιλητές ήταν:

 • Η κ. Αλεξ. Μπούσδη από το ΚΠΕ Νάουσας, που ανέπτυξε το θέμα:"Διαβαίνοντας την πόλη" ,
 • Ο πρόεδρος του συνδέσμου οδηγών ταξί κ. Ηλίας Δαλαμπίρας με τις μαρτυρίες οδηγών,
 • Για τις μαρτυρίες των πεζών και μάλιστα των ατόμων με ειδικές ανάγκες μίλησε ο κ. Σίμος Παλτσανιτίδης (Ολυμπιονίκης-Πρόεδρος των Παραπληγικών Μακεδονίας-Θράκης),
 • Τις μαρτυρίες των οργάνων της τάξης ανέπτυξε ο κ. Νικ. Ιωαννίδης της Δημοτικής Αστυνομίας και ο κ. Αλεξ. Κουβακάς της Πυροσβεστικής.
 • Τέλος για την Κυκλοφοριακή Αγωγή αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Νικολάου φιλόλογος, καθηγητής του 1ου Γυμνασίου Νάουσας.

 

1/6/2008: Ημερίδα στο ξενοδοχείο "Βέρμιο" στον Άγιο Νικόλαο σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών (Π.Σ.Χ.Μ.) , υπό την αιγίδα του Δήμου Νάουσας. Το θέμα της ημερίδας ήταν "Περιβάλλον και ανανεώσιμές πηγές ενέργειας στην περιοχή της Νάουσας:Προοπτικές και ευκαιρίες"

Εισηγητές ήταν καθηγητές Πανεπιστημίου και διπλωματούχοι Χημικοί Μηχανικοί, μέλη του Π.Σ.Χ.Μ. και ανέπτυξαν τα εξής θέματα:

 • Ορθολογική περιβαλλοντική διαχείρηση σε Δήμους,
 • Ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρησης αστικών στερεών αποβλήτων,
 • Προοπτικές εφαρμογής μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτήρια και δημόσσιους χώρους,
 • Δυνατότητα αξιοποίησης αιολικού δυναμικού στην περιοχή του Ν. Ημαθίας,
 • Μικρά υδροηλεκτρικά έργα:Αναπτυξιακά έργα ή έργα τοπικής σημασίας: Η Ελληνική πραγματικότητα,
 • Παραγωγή ενέργειας και βιοκαυσίμων από ενεργειακές καλλιέργειες και διαθέσιμα αποθέματα βιομάζας.

Η ημερίδα είχε μεγάλη επιτυχία και την παρακολούθησαν ο κ. Δήμαρχος, αντινομάρχες, αντιδήμαρχοι εκπρόσωποι ενδιαφερομένων φορέων, εκπρόσωπος του Δήμου Βέροιας και πλήθος κόσμου και έτυχε πανελλήνιας δημοσιότητας.

 

 

14/6/2009: Εκδήλωση στο Δημοτικό Περίπτερο "Κιόσκι", στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την ημέρα του Περιβάλλοντος με θέμα: "Καθημερινή Οικολογία: Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το περιβάλλον και την υγεία μας"

Ομιλητές ήταν:

 • Ο καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Γιώργος Δαουτόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα που αφορά τη συμπεριφορά μας σαν ενεργούς πολίτες και καταναλωτές και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και την υγεία μας και
 • η καθηγήτρια Οικολογίας του Βιολογικού τμήματος του Α.Π.Θ. κ. Μυρτώ Πυροβέτση, η οποία μίλησε για την καθημερινή οικολογία και πως η συμπεριφορά μας επηρεάζει το περιβάλλον.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων ο κ. Δήμαρχος, Βουλευτές, η Αντινομάρχης, Αντιδήμαρχοι κ.α.

 

17/10/2010: Eκδήλωση στο Δημοτικό περόπτερο "Κιόσκι" με θέμα "Εθελοντισμός: Ρομαντισμός ή Ουτοπία".

Ομιλήτρια ήταν η γιατρός κ. Ελευθερία Παρθενοπούλου, διδάκτωρ χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, τ. Πρόεδρος της ΜΚΟ "Γιατροί του Κόσμου", η οποία αναφέρθηκε αρχικά στον εθελοντισμό και στα βιώματά της στις διάφορες αποστολές που συμμετείχε στις δοκιμαζόμενες περιοχές του κόσμου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Βουλευτής κ. Τόλκας, ο Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και πολλοί συμπολίτες μας.     

    

20/6/2012: Εκδήλωση στο Δημοτικό περίπτερο "Κιόσκϊ" στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το περιβάλλον με θέμα: "Τα άγρια χόρτα στο πιάτο μας: Πρακτικές οδηγίες για μια υγιεινή και οικονομική διατροφή"

Ομιλήτρια ήταν η βιολόγος-συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου κ. Ρούλα Γκόλιου , η οποία παρουσίασε άγρια χόρτα και αναφέρθηκε στις ιδιότητες και τη διατροφική αξία αυτού του πλούτου που χαρίζεται στον άνθρωπο ανέξοδα από τη φύση. 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ., αντιδήμαρχοι και πολλοί συμπολίτες μας. 

28/3/2015: Εκδήλωση στον Πολυχώρο Πολιτισμού "Βέτλανς" σε συνεργασία με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου (παράρτημα Νάουσας) και την Πολιτιστική Εταιρεία "Αριστοτέλης". Το θέμα ήταν: "Έντονα καιρικά φαινόμενα: Σύγχρονες τάσεις" Ομιλητής: ο καθηγητής Δυναμικής Μετεωρολογίας και Τροποποίησης του καιρού του ΑΠΘ κ. Θεόδωρος Καρακώστας, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στα εξής επί μέρους θέματα:

 • Νάουσα - Καιρός
 • Αστραπή - Κεραυνός
 • Χαλάζι - Χαλαζοκαταιγίδες
 • Κλιματική μεταβολή

Την εκδήλωση παρακολούθησαν η αντιδήμαρχος κ. Χρύσα Πασχούλα, ο πρώην Δήμαρχος κ. Τάσος Καραμπατζός και πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα.

24/5/2015:Εκδήλωση-Ομιλία στον Πολυχώρο Πολιτισμού "Βέτλανς" με θέμα:"Οι άνθρωποι και τα ποτάμια" και ομιλιτή τον Δρ. Δημήτρη Καλαϊτζίδη, ο οποίος παρουσίασε μεταξύ των άλλων και στοιχεία για το ποτάμι της Αράπιτσας. Ακολούθησαν περιβαλλοντικές δράσεις και παραδοσιακοί χοροί από τους μικρούς χορευτές του Ομίλου στο Άλσος του Αγίου Νικολάου.

         

Ειδήσεις

Μουσικοχορευτική παράσταση παιδικών και εφηβικών τμημάτων 2018

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Μια εξαιρετική μουσικοχορευτική παράσταση των παιδικών και εφηβικών τμημάτων του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού "η Αράπιτσα" παρουσιάσθηκε το Σάββατο 24/3/2018 στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας με ...

Κοπή βασιλόπιτας 2018

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Την Κυριακή 14/1/2018 έγινε η κοπή της βασιλόπιτας του Ομίλου για τα μέλη, τους φίλους, τους χορευτές και τους γονείς τους στην κατάμεστη αίθουσα "Βέτλανς" του Πολυχώρου Πολιτισμού "Χρήστος ...

Τα παιδιά της "Αράπιτσας" στο Βελιγράδι.

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού η "Αράπιτσα" συμμετείχε με το 4ο παιδικό τμήμα του σε Διεθνές φεστιβάλ, "International Folk Dance Festival-Winter Edition", που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι ...

Η "Αράπιτσα" στην Πάτμο

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Αποστολή του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού "η Αράπιτσα" επισκέφθηκε την Πάτμο από 6-11/9/2017 και συμμετείχε με άλλα 10 χορευτικά από όλη την Ελλάδα (συνολικά 180 χορευτές) στο 3μερο φεστιβάλ ...

Τιμήσαμε την ευεργέτη του συλλόγου μας

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Το Σάββατο 2/9/2017, σε μια σεμνή τελετή, στην ιματιοθήκη μας, ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού "η Αράπιτσα" τίμησε την κ. Λία Χαρίτου-Όβερς, από το Τορόντο του Καναδά, για την δωρεά 8 ...

Μουσικοχορευτική παράσταση 2017

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Την Κυριακή 25/6/2017 στο θερινό Δημοτικό Θέατρο, ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού "η Αράπιτσα" παρουσίασε την φετινή μουσικοχορευτική του παράσταση με τίτλο "Σεργιάνι στην παράδοση" . Μικροί ...

Τα παιδιά στο Σιδηρόκαστρο

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Το Σάββατο 20/5/2017 το 4ο παιδικό χορευτικό τμήμα του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού "η Αράπιτσα" συμμετείχε στο 3ο φεστιβάλ παιδικών χορευτικών τμημάτων στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, που ...